Новини

Бургас, 20-21 юни, изложбен център Флора: По пътя към почти нулевоенергийните сгради - предизвикателства и възможности

05.06.2018,

На 20-21 юни в изложбен център център Флора – Бургас  ще се проведе най-мащабното събитие, посветено на почти нулевоенергийните сгради в България, със специален акцент върху възможностите за общините за финансиране и изпълнение на такива проекти. В рамките на събитието се очаква да бъде подписано споразумението по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 и да се представят условията, по които местните власти ще имат възможност да кандидатстват със своите проекти. Заедно с това, събитието ще представи националното законодателство и норми, европейския опит в строителството на сгради с отлични енергийни характеристики, предизвикателствата в България и възможностите за подготовка на общински проекти.

В програмата са включени различни тематични сесии с участието на авторитетни български и международни лектори и интерактивни формати, които ще допринесат за реалния обмен на идеи и възможности за съвместни дейности. Сред лекторите, потвърдили участие, са Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, арх. Здравко Генчев, ЕнЕфект, проф. Никола Калоянов, ТУ-София, Оливър Рапф, Европейски институт за сградните характеристики, Франческо Неси, ZEPHIR (Италия), Стефан Паланцас, HPHI (Гърция). Разбира се, активно участие ще вземат и основните професионални камари и асоциации – КАБ, КСБ, БАИС и др.

Специален акцент е планираното изложение за строителни фирми, производители и дистрибутори на строителни материали, компоненти и изделия, които ще представят най-новите технологични и проектантски решения за почти нулевоенергийни и пасивни сгради. Като част от съпътстващата програма на 22-и юни ще бъде проведено обучение за общински експерти, проектанти и строителни специалисти. Организатори на събитието са Министерството на енергетиката с подкрепата на EEA Grants, Община Бургас, Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и фондация Визия за научен и технологичен растеж“.

Пълна информация за събитието можете да намерите на адрес: www.nationalnzebconference.com