Новини

Растящи градове + изменение на климата = мега-пожари

30.07.2018,
Разрастването на градовете и изменението на климата правят съвременните общества все по-уязвими към чудовищни пожари, водещи до тежки щети и загуба на човешки животи. Мнението е на специалисти и то бе огласено след подробен анализ на тенденциите в градското развитие в последните години. Макар че наблюденията на учените се отнасят за САЩ, техните изводи се оказват валидни и за други части от света.

По-горещото време, резултат от климатичните промени, изсушава растителността. Това създава предпоставка за бързото разпалване на пожари, казват климатолозите. Тенденцията е тези огньове да се разрастват бързо в посока от селските райони към периферните квартали на градовете, казват експертите по климата.

Общините обаче имат еквивалентен принос – защото разширяват жилищната база към недобре развити райони.
“Има места, където не трябва да има жилищни квартали,” казва Кърт Хенке, бивш шеф на пожарната в Сакраменто, САЩ. Днес той е консултант на множество противопожарни организации. “Не става дума за едно семейство, което иска да си построи къща в гората. Говоря за квартали, които навлизат в дивата природа, на ръба между нея и града, а това ги поставя на пътя на тези опустошителни пожари”.

Хенке иска повече средства от държавата да бъдат инвестирани в създаване и разполагане на противопожарни бригади в новите, разрастващи се квартали, за да могат да реагират бързо, ако избухне пожар.

В много от случаите на опустошителни пожари роля играе силният вятър – основен фактор за разпространението на огъня. “Той изтръгва дървета от земята и ги хвърля през улицата право в домовете”, каза Чад Карол, говорител на CalFire. За някои от последните пожари в САЩ местните пожарникари казват, че ветровете са били силни почти като “торнадо”.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун казва, че сушата и изменението на климата означават, че щатът е изправен пред “нова реалност”. В нея животът и имуществото са постоянно застрашени от пожар. И нима това описание не се отнася и за всички други места по света, където в последните години сушата и жегата предшестваха опустошителни пожари, подклаждани от беснеещи ветрове.

Картината не обещава промяна в положителна посока, казва Даниел Суин, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Сушите и жегите стават все по-често явление. “Това, което виждаме при някои от най-опасните пожари, е, че се разпространяват бързо, горят с много висока температура или създават своето собствено време”, казва той. Съгласен е с други експерти, които казват, че унищожението е резултат и от факта, че повече хора живеят по-близо до пожароопасните райони.

Джак Чейс, експерт по градоустройственото планиране в Калифорнийския държавен университет, смята, че е масово наблюдавана тенденция да се увеличава броят на домовете в райони, които се намират “на границите между градските райони и неразвитите земи”. Това увеличава риска от пожари, подоредни от човешка дейност. Също така означава, че пожарникарите трябва да променят своя подход. “Те трябва да се справят със спасяването на животи и спасяването на собственост”, казва Чейс.

Източник: https://greentech.bg/archives/76315