Новини

Добрич e победител в категория „Енергийна ефективност“ в конкурса ЕКООБЩИНА

15.10.2018,
image/jpeg

На официална церемония снощи във Френския институт бяха наградени общините лауреати в третото издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от Френското посолство в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Атанаска Николова, зам.- министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

В своето приветствие, Н. Пр. Ерик Льобедел отправи благодарност към министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепа, както и към всички участници в конкурса за тяхната ежедневна ангажираност за предоставяне на по-добри услуги за гражданите. „Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ позволява да бъдат отличени българските общини, които са разработили успешни решения в сферата на управление на битовите отпадъци, управление на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност“, каза той по време на церемонията. В края на тържественото си обръщение той честити третия рожден ден на ЕКООБЩИНА и допълни: „Ние продължаваме да мислим как може да се развива този конкурс, през 2019 година предвиждаме още една нова категория, която ще отличи гражданските инициативи, които разработват образователни проекти, свързани с устойчивото развитие и опазването на околната среда.“

В конкурса взеха участие 32 общини, които подадоха 35 кандидатури в петте категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност” и нововъведената категория през 2018 година – „Устойчиво управление на публичните пространства“. Като сравнение с изданието на конкурса „ЕКООБЩИНА“ през 2017 година, броят на общините изявили интерес през 2018 г. нараства.

Победителите в „ЕКООБЩИНА“ 2018 са:

Категория „Устойчиво управление на водите“

  • Община Етрополе – победител в категорията с население над 10 000 екв. жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците“  

  • Община Павликени – победител в категорията с население под 40 000 жители

  • Община Пловдив – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите“

  • Община Кнежа – победител в категорията с население под 40 000 жители

  • Община Добрич – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Устойчиво управление на публичните пространства“

  • Община Чипровци – победител в категорията с население под 40 000 жители

  • Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

Кметовете на общините лауреати бяха наградени от официалните гости на събитието, както и от представители на корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА“ 2018. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, съфинансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ ще се проведе и през 2019 година. Организаторите предвиждат въвеждането на още една нова категория, ориентирана към гражданското общество в България. Целта ? ще бъде стимулиране и награждаване на онези успешни проекти и инициативи, които са разработени в областта на образованието за устойчиво развитие и околна среда. ЕкоЕнергия и ЕнЕфект ще продължават да подкрепят инициативата с желанието да осигурят още по-атрактивни награди за участниците в категория „Енергийна ефективност“.

Общо в трите издания на инициативата досега, през 2016 г., 2017 г. и 2018 г., участие взеха 100 общини, които подадоха над 130 кандидатури във всички категории общо.