Новини

Защо пожарите в Амазонието са криза за целия свят?

30.08.2019,
image/jpeg

Рекорден брой пожари, опустошаващи Амазонка, предизвикаха международно възмущение заради огромното значение на тропическите гори за околната среда по целия свят и подтикнаха бразилския президент Джаир Болсонаро да изпрати военните за справяне на пожарите. Ето какво трябва да знаем за бедствието.

ЗАЩО ТОВА ИМА ЗНАЧЕНИЕ?

Амазонието – 60% от което се намира в Бразилия – е най-голямата тропическа гора в света. Смята се за изключително богатство от гледна точка на биологичното разнообразие, защото там има много уникални видове растения и животни. Но това не е всичко. Гъстата джунгла абсорбира огромно количество въглероден диоксид от света – парниковият газ, за който се смята, че е най-големият фактор за изменението на климата. Затова учените казват, че запазването на Амазонка е жизненоважно за борбата с глобалното затопляне.

НЕ СА ЛИ ТОВА ОБИЧАЙНИ ПОЖАРИ?

Горските пожари в цяла Бразилия са достигнали най-високото си ниво поне от 2013 г. насам и са нараснали с 84% тази година ( в периода до 23 август) в сравнение със същия период на миналата година, според бразилската агенция за космически изследвания INPE. Досега е имало 78 383 пожара. От тях приблизително половината са били само през август. Осем от деветте държави по Амазонието отбелязват увеличение на пожарите. Жителите на някои от регионите говорят за ръст от 146%. Обитателите на Рондония и Амазонас заявиха, че всяка година има пожари, но никога не са го виждали такова зловещо нещо като сега, докато облаци дим покриват целия регион.

НЕ СА ЛИ ТОВА ЕСТЕСТВЕНИ ЗА ПРИРОДАТА ПОЖАРИ, САМОПРОЧИСТВАНЕ НА ПРИРОДАТА?

Пожарите в Амазонието често се запалват нарочно, за да се прочисти земята от дърветата. След „дърводобива“ спекулантите изгарят останалата растителност, за да я разчистят с надеждата да продадат земята на земеделските стопани. За региона е ахарактерен т. Нар. Сух сезон, през който тези пожари могат лесно да се разпространят и излязат извън контрол. Природозащитниците казват, че онези, които са запалили пожарите, са били силно мотивирани, след като неколкократно Болсонаро призовава за „по-голямо развитие на Амазонието“ и са сметнали, че навярно няма да бъдат наказани. Резултатът е ръст на обезлесяването от 67% на годишна база за първите седем месеца на 2019 г. и повече от три пъти само за юли.

ЗАЩО СЕ НАМЕСВАТ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ?

Френският президент Еманюел Макрон нарече пожарите „международна спешна ситуация“ и „екоцид“. Той разкритикува правителството на Бразилия, че не прави повече за защитата на тропическите гори.
Офисът на Макрон заяви в изявление, че ще се противопостави на евентуалното одобрение на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и южноамериканския търговски блок Меркосур.

Британският премиер Борис Джонсън и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че са загрижени за унищожаването на Амазонка, но подчертаха, че блокирането на търговския договор не е правилният отговор.

В неделя Макрон заяви, че лидерите на САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Канада са на път да договорят „глобален договор“ по време на годишната среща на върха, предвиждаща „техническа и финансова помощ“ за страните, засегнати от пожарите, включително Бразилия.

КАК РЕАГИРАТ БРАЗИЛЦИТЕ?

Бразилците излязоха по улиците, за да протестират срещу бездействие на правителството при пожарите. Протести имаше в повече от дузина градове. Гражданите затвориха главни пътища в големи градове. Демонстрации бяха проведени при бразилските посолства в Париж и Лондон.

В социалните медии вече има хаштаг #PrayForAmazonas (моли се за Амазонието).

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА ЗА НАС

Учените се опасяват, че продължителното унищожаване на Амазонието може да доведе до преломна точка, след която регионът ще навлезе в самостоятелно поддържащ се цикъл на изчезване на гората, тъй като тя ще започне да се превръща от тропическа гора в савана.

Бразилският климатолог Карлос Нобре смята, че 15-17% от ценния регион на Амазонието вече са унищожени. В началото изследователите смятали, че преломната точка ще бъде 40%. Но това се промени предвид глобалното затопляне, повишаващо температурите в региона и водещо до нарастващ брой пожари. Сега Нобре казва, че най-вероятната повратна точка е между 20-25%.

Ако това ниво бъде достигнато, отмирането на гората ще отнеме 30 до 50 години. През това време около 200 милиарда тона въглероден диоксид ще бъдат изпуснати в атмосферата, казва Нобре. Това ще направи невъзможно за света да ограничи глобалното затопляне в диапазона 1,5 до 2 градуса по Целзий – целта, поставена с надежда да се избегнат най-опустошителните ефекти от изменението на климата.

Източник: Greentech