Новини

02.11.2021,

Конференция на ООН по въпросите на климата – COP26

Срещата на върха на световните лидери на 1 ноември 2021 г. ще постави началото на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP26).

От 1 до 12 ноември COP26 ще събере 197-те страни по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК). Сред тях са ЕС и всички държави – членки на ЕС.

Домакин на конференцията ще бъде Обединеното кралство, което председателства COP26 в партньорство с Италия. Първоначално насрочена за 2020 г., конференцията беше отложена с една година поради пандемията от COVID-19.

По време на COP26 страните ще направят преглед на напредъка по ангажиментите си съгласно целта на Парижкото споразумение за задържане на глобалното затопляне значително под 2°C над прединдустриалните равнища и за продължаване на усилията за ограничаването му до 1,5°C.

Делегацията на ЕС ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Словения Янез Янша, представляващ словенското председателство на Съвета на ЕС.

Изявленията на лидерите по време на срещата на върха ще послужат за основа на преговорите между страните по заключителния документ, който ще бъде приет в края на конференцията.

Тазгодишната конференция по изменението на климата има четири основни цели:

 • осигуряването на нулеви нетни емисии в световен мащаб до средата на века
   
 • глобалното затопляне от 1,5 градуса в сравнение с нивата от прединдустриалния период да остане постижимо
   
 • поемането на ангажимент за мобилизиране на 100 милиарда щатски долара годишно до 2025 г., за да се помогне на развиващите се страни да се справят с неблагоприятните последици от изменението на климата
   
 • финализирането на набора от правила, ръководещи изпълнението на Парижкото споразумение

  Тези цели следва да бъдат постигнати чрез поемането на солидни колективни и индивидуални ангажименти в Глазгоу, включително чрез амбициозни национално определени приноси (НОП), които да бъдат представени от страните.

  В рамките на COP26, ЕнЕфект ще стане един от 26-те световнопризнати центрове за върхови постижения в областта на енергийната ефективност на сградите, като официалното споразумение ще бъде подписано между изпълнителния директор на ЦЕЕ ЕнЕфект, Драгомир Цанев, и Изпълнителния секретар на Икономическата комисия за Европа на ООН, Олга Алгайерова.
   

Източник: Съвет на ЕС