Новини

18.10.2021,

Експерти от български общини на учебно посещение в Щутгарт

От 11 до 14 октомври се проведе планирано посещение в Щутгарт, Германия, организирано в рамките на проекта „Общински системи за енергиен мениджмънт в подкрепа на финансирането на дейности в областта на климата и енергията на местно равнище“ (MEMS), финансиран от Европейска климатична инициатива (EUKI) на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Федерална република Германия.

Представители на българските партньорски организации ЦЕЕ ЕнЕфект и Националния Доверителен Екофонд (НДЕФ), заедно с експерти от общините Лясковец, Павликени и Бургас, имаха възможност се запознаят отблизо с добри практики в сферата на енергийния мениджмънт.

Програмата на тридневната визита, подготвена от домакините от партньорската организация – научният институт Фрауенхофер (https://www.ibp.fraunhofer.de/en.html) започна с посещение на електрическата компания на Щутгарт. След презентация на дейностите, свързани с управлението на уличното осветление в града, участниците проследиха процеса на живо в централните части на града.

По време на втория ден българската делегация посети Община Швебиш Хал за запознаване със системата за енергиен мениджмънт, като програмата включваше и посещения на регионалната отоплителна мрежа за обществено ползване, когенерационна централа, както и на най-голямото училище в региона, което си има собствена фотоволтаична система. Там българските експерти успяха да разгледат различните мерки за енергийна ефективност, които са приложени в сградата, и да проследят работата в онлайн системата за енергиен мениджмънт заедно с техническото лице в училището и енергийният мениджър на общината.

За последния ден от визитата участниците бяха гостоприемно посрещнати от кмета на Тенинген, Хайнц-Рудолф Хагенакер, след което в компанията на експерти от общинската администрация посетиха работещи централи на биогаз и пелети. 

Повече за проекта можете да откриете тук, както и на https://www.euki.de/en/