Новини

03.02.2022,

Удължен срок на поканата за техническа помощ за справяне с енергийната бедност

Срокът, в който общините могат да кандидатстват за техническа помощ за справяне с енергийната бедност, се удължава до 15 март 2022 г.

Поканата е по инициатива на Консултативния център на ЕС за енергийна бедност , като се предвижда предоставяне на техническа помощ на общини за разработване на планове, мерки и проекти за борба с енергийната бедност. Тези мерки могат да бъдат част от ПДУЕК или ПИРО планове, както и дейности по текущи проекти, свързани с разрешаване на проблемите на енергийната бедност.

Страницата на поканата можете да разгледате тук. В допълнение, можете да се запознаете с доклада на Консултативния център с вдъхновяващи примери от цяла Европа, достъпен на български тук.

Инструментите за проедоляване на енергийната бедност и справедливият енергиен преход ще бъдат обсъдени и по време на Годишната конференция на ЕкоЕнергия. На 16 март ще се проведе втора среща по проект Fair Energy Transition for All, на която ЕнЕфект и Центъра за изследване на демокрацията ще представят резултати от няколко национални представителни проучвания за състоянието на сградите, равнището на разходите за енергия и доходите на домакинствата и отношението към програмите за сградно обновяване.