Новини

07.04.2022,

Европейската комисия одобри Националния план за възстановяване на България

Европейската комисия одобри Плана за възстановяване и устойчивост на България, по който страната очаква да получи над 12 млрд. лева. Това беше съобщено в четвъртък по време на посещение на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в София.

Планът за възстановяване на България беше върнат няколко пъти за преработване. Основните забележки бяха в областите на енергетиката и върховенството на правото. България е 23-ата държава в Европейския съюз (ЕС), чийто план е одобрен от Европейската комисия, каза Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

„Това е изключителен план“, каза Фон дер Лайен на пресконференция. „Планът на България отговаря на изискващите критерии, които заедно установихме. Той комбинира инвестиции в зеления и дигиталния преход с реформи по отношение на структурните предизвикателства, които имаме.“

„Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“, каза премиерът Кирил Петков.

Преди България да може да получава пари по Плана, той трябва да бъде одобрен от всички държави членки. Срокът за това е два месеца.

Председателката на Европейската комисия каза, че Планът на България отговаря на приоритетите на Механизма за възстановяване – зелен преход и дигитализация.

Комисията посочва, че 59% от парите по Плана ще отидат за мерки в подкрепа на целите в областта на климата. Това включва инвестиции за ускоряване на декарбонизацията енергетиката и утрояване на производството на електроенергия от възобновяеми източници до 2026 г. Също така и за изграждане на капацитет за съхранение на електроенергия, намаляване на емисиите на парникови газове от енергийния сектор с 40% до 2025 г. и определяне на рамка за постепенното премахване на въглищата. Част от парите ще отидат и за саниране на сгради и за устойчив транспорт.

Източник: Свободна Европа

С резюме на общинските инвестиции в Плана за възстановяване и устойчивост, подготвено от екипа на НСОРБ, можете да се запознаете тук.

По темата, можете да чуете и интервю за БНР с Драгомир Цанев в предаването „Хоризонт до обед“ тук.