Новини

Енергиен форум "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство"

24.04.2009,

На 24 и 25 април 2009 г. София ще е домакин на енергийният форум „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство”. Инициативата България да организира тази среща на върха произтича от засиления енергиен диалог през последните две години между президента Георги Първанов и държавните глави на страни от района на Каспийско море и Централна Азия.

Поканени са 28 страни от Югоизточна Европа, Черноморския и Каспийския регион, Централна Азия, страни членки на Европейския съюз, пряко ангажирани в разработването на Южния газов коридор, САЩ, Русия, както и Председателството на ЕС и Европейската комисия.

Форумът цели да ангажира основните партньори на ЕС за постигане на енергийно сътрудничество и сигурност. На свой ред страните членки на ЕС ще могат да установят политическата воля на производители и транзитиращи страни да реализират интересите си във взаимодействие с предложения нов План за действие на ЕС за енергийна сигурност и солидарност.

България предлага да бъде разискван икономическият и политическият контекст на нарастващите нужди на ЕС от природен газ. В този смисъл актуална задача е разработването на това, което ЕК нарича ново поколение юридически положения за „енергийна взаимна зависимост" с партньорите на Съюза.

Очаква се форумът да завърши с приемане на декларация, в която участниците се обявяват за прозрачност на енергийните потоци и отчетите на гозовите компании, безпрепятствен транзит и осигуряване на алтернативни източници на доставки от Каспийския регион.

Паралелно с това, днес в хотел „Кемпински Зографски” ще се проведе международен енергиен форум, който е в рамките на Срещата на върха. Форума се организира от Българския енергиен холдинг и събира представители на водещи регионални и световни газови компании, представляващи държавите потребители на природен газ в Югоизточна Европа и черноморския регион, както и страни, които експортират и пренасят природен газ от Каспийско море, Близкия изток и Северна Африка.
 
Повече информация за Срещата на върха "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство" ще откриете на официалния сайт на събитието: http://www.energysummit2009.bg/index.php?action=part