Новини

Експертът говори: Отоплението с климатици е най-подходящо за предстоящата зима

Д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект - радиоинтервю

Петя Михова, БНР Бургас, предаване „Експертът говори“, 11.10.2022 г.

Цялото интервю можете да чуете тук: https://bnr.bg/burgas/post/101718945

След повишаването на цената на природния газ, както и проблемът с доставката на дърва в някои части на страната, все повече хора се питат кой начин за отопление да изберат за предстоящата зима.

За разлика от предходни години, в момента отоплението на дърва и въглища вече не е най-ефективното и евтиното. Това коментира в новото предаване на БНР- Бургас „Експертът говори“ д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

„Всъщност отоплението на ефективни климатици или термопомпени инсталации, стана убедително най-евтиния начин на отопление. По принцип този начин на отопление в последните години е предпочитан. Най-малкото, защото българският потребител се ползва от защитени цени на електроенергията. Другите начини, които познаваме като природен газ, топлофикация или пък дървесни пелети, също увеличиха цените си значително и стават доста непривлекателни“, обясни той. 

Според експерта, за да намалят месечните си сметки, хората трябва да предприемат инвестиционни мерки. Това може да бъде полагането на допълнителна топлоизолация, подмяна на дограмите, смяна на отоплителната система. Температурата, която се поддържа в помещенията трябва да бъде равномерна  - около 19 -20 градуса през зимата. „Ние много често, когато се върнем от работа, влизаме у дома, студено ни е, температурата е некомфортна, защото е паднала докато сме отсъствали и увеличаваме на 25 градуса или на максимална мощност отоплителния уред. Всъщност ако поддържаме равномерна температура около 16-17 градуса през деня, когато ни няма, когато се върнем няма да изпитвам такъв температурен шок“, поясни Цанев.

От значение е и ефективното ползване на домакинските уреди. „Например пералнята трябва да се пълни на пълен капацитет, трябва да се използва миялна машина, която е много по-ефективна, отколкото когато мием чиниите на ръце. Трябва да внимаваме да не претоварваме хладилниците и да не ги поставяме в близост до отоплителни уреди или до готварски печки, защото така пречим на ефективната им работа. Трябва да проветряваме шоково достатъчно често“, допълни експертът.

Още съвети за мерки, чрез които жилищата да бъдат по-енергоспестяващи, може да намерите в сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че заявленията целевата помощ от държавата за предстоящия отоплителен сезон могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „Социално подпомагане“ или в специално организирани за целта приемни. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември тази година до 31 март 2023. Размерът й за отоплителния сезон е 623,55 лв., което е със 100 лв. или 20% повече в сравнение с миналия сезон. 

 През август социалното министерство подписа спогодба с  министерството на земеделието за съвместна работа за осигуряване на дърва за огрев на населението. Чрез нея ще се предоставя справка за хората, получили от дирекциите „Социално подпомагане“ заповед за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво за този отоплителен сезон. То ще трябва да бъде осигурено от държавните горски и ловни стопанства.