Новини

05.01.2023,

Недостиг на монтажници спъва европрограмата за фотоволтаици за домакинствата

Д-р Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект в предаването "Развитие"

18:00 ч., 5 януари 2023 г., Bloomberg TV Bulgaria

https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/114097-nedostig-na-montazhnitsi-vazprepyatstva-evroprogramata-za-fotovoltaitsi-za-domakinstvata

Очакваме 10 000 домакинства да се възползват в пълния обхват на програмата за финансиране на битовите потребители за изграждане на фотоволтаици и системи за затопляне на вода. Това, което ни притеснява, е, че няма фирми, които да монтират по подобни малки поръчки и това е част от общия проблем за липсата както на инженерни, така и на изпълнителски кадри в строителния сектор, коментира д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", в предаването „В развитие” с водещ Петко Трухчев.

Домакинствата в България ще могат да получат пари по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина. Целта на тази мярка е домакинствата да се запознаят с ползите от тези системи, да разберат как работят и това впоследствие на стане бизнес, на който няма да е необходима допълнителна държавна субсидия, каза Цанев.

По тази програма за финансиране може да кандидатстват и хора с вече готова инсталация, но изпълнена след юни 2022 година, уточни събеседникът.

„Програмата е добър пример за това как трябва да се случват нещата по Плана за възстановяване и устойчивост, защото условията са разписани така, че действително да се случат”.

За изграждането на фотоволтаични системи до 10 kW, които може да бъдат комбинирани със системи за съхранение на енергия, максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 15 хиляди лева и до 70% от цялата стойност на инвестицията.

Цялото интервю можете да гледате в линка горе.