Новини

03.01.2023,

Санирането на обществени сгради започна. Какво се случва обаче с жилищните?

Румен Скрински, 03.01.2023 г., 20:10 ч., BTV Новините

Инж. Станислав Андреев, управител на ЕнЕфект-Консулт ЕООД пред Румен Скрински

https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/114097-nedostig-na-montazhnitsi-vazprepyatstva-evroprogramata-za-fotovoltaitsi-za-domakinstvata

Над 408 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост вече са достъпни за обществени сгради във всички общини. Редица проблеми обаче все още спъват енергийното обновление на многофамилните жилищни сгради, показва проверка на bTV.

Експерти предупреждават, че до 2030 г. трябва да са санирани над 19 млн. кв. метра жилищна площ. С програмата се очаква да се обновят не повече от 4 мл. кв. метра.

„Четейки последния вариант на насоките за кандидатстване виждаме, че приоритет сякаш е даден на по-големите сгради. Много от тези собственици, които са ивнестирали собствени средсва в подготовката на документи може и да нямат шанс да се класират в програмата“, каза инж. Станислав Андреев от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. 

Някои хора виждат в санирането решение и на други проблеми. „Живея на шестия етаж…има много хлебарки, пълно е до тавана, ако може санирането да направи нещо и срещу тях“.

Към момента само собствениците, които са одобрени за саниране ще получат обратно парите си, дадени за техническо обследване на жилищната прощ.

Цялото предаване можете да гледате в линка горе.