Новини

30.03.2023,

Показаха уникална българска екологична каравана

Автор: Иван Ватахов, в. Стандарт, 30.03.2023 г.

Първата нулевоенергийна каравана в България бе представена в София. Събитието се състоя в рамките на Архитектурно-строителна седмица 2023. Проектът на първата подвижна пасивна къща у нас е създаден от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и е част от инициативата The NZEB Roadshow.
„Целта на инициативата е да повиши интереса на обществеността, медиите и професионалните среди към ползите и предимствата на енергийната ефективност. Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, сподели Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. „За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни още той.

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.
Като част от инициативата на ЕнЕфект The NZEB Roadshow в България вече са проведени 7 събития с цел обучение на тема енергийна ефективност, като за целия проект те са общо 30. Въз основа на успешно функционираща мрежа от учебни центрове, партньори от 5 държави в Югоизточна Европа – България, Румъния, Хърватия, Италия и Гърция, изграждат активни професионални и потребителски общности, с помощта на които хората могат да видят по-качествени и по-красиви енергийно ефективни сгради, които не само спестяват разходи, но и издигнат комфорта и здравословните условия на живот на ново, по-високо равнище.

Нулевоенергийната каравана на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект продължава своя път и след Архитектурно-строителната седмица, като на 22 и 23 април ще бъде част от интерактивно образователно събитие в София Ринг Мол. В навечерието на Денят на Земята организаторите искат да запознаят и вдъхновят децата, младежите и техните родители за постигането на едно по-зелено бъдеще чрез използване на основните принципи на енергийната ефективност в различни аспекти и сфери на живота ни. През май подобно събитие ще се проведе и в Бургас.

По време на първия ден на Архитектурно-строителната седмица в София се състоя и конференцията на Камарата на строителите в България под надслов „Енергийна ефективност и употребата на възобновяеми източници в строителния процес. Възможности за финансиране“. Драгомир Цанев говори по темата „Фактори за ускоряване на процеса на дълбоко енергийно обновяване на сградния фонд в България“.

„Няма друга държава в света, в която да има 100% финансиране за сградно обновяване. Ние даваме това финансиране на много малко хора и това не е икономически изгодно и устойчиво. Хората искат да имат контрол и да са сигурни в качеството на строителните дейности, да знаят какъв ефект има обновяването върху сметките за енергия и комфорта им за живот“, посочи Драгомир Цанев. „Основното, което ни липсва, е политическата воля и желание да преминем към устойчив механизъм на съфинансиране на реновирането на сградите, така че да увеличим финансовите обеми в тази област“, добави изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Първата нулевоенергийна каравана в България може да се види и в следващите дни на Архитектурно-строителна седмица 2023 в Интер Експо Център на пространството на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект - зала 4, щанд Д.8.

Източник: standartnews.com