Новини

06.06.2023,

3,6 млрд. лева инвестиции за регионите по нов начин, ще има пари за саниране на еднофамилните жилища, ето какво е условието?

Рая Лечева, 3e-news, 06.06.2023 г.
https://3e-news.net/bg/a/view/44227/3-6-mlrd-leva-investicii-za-regionite-po-nov-nachin-shte-ima-pari-za-sanirane-na-ednofamilnite-jilishta-eto-kakvo-e-uslovieto

Над 3,6 млрд. лева са предвидени по Програмата Развитие на регионите 2021-2027 като най-големият ресурс от 2,5 млрд. лева е предвиден за териториални инвестиции. Това съобщи на конференцията „Нулевоенергийните сгради: бъдещето е сега“ в Бургас Владимир Дуков от главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в МРРБ, който отговаря за Югоизточен регион.

10% от ресурса е заделен за региони с неблагоприятни характеристики, а 30% от ресурса трябва да е с принос за смекчаване на промените в климата.
Подходът е отдолу нагоре и насърчава сътрудничеството между общините в конкретния регион като например в Югоизточния регион влизат Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен. Освен това освен партньорствата важно значение има налагането на практиката да се търси многостранно финансиране за териториалните инвестиции. Общините могат да комбинират концепции за проекти в различни сфери и да кандидатстват за интегрирано финансиране от Програма за развитие на регионите, Научни изследвания и иновации, Конкурентоспособност и иновации, Образование, Околна среда, Програмата за развитие на човешките ресурси. В момента министерството очаква концепциите на общините за интегрирани инвестиции, а указанията за създаване  на концепции за кандидатстване са публикувани в strategy.bg. Министерството ще направи оценка, ще има публично обсъждане на концепциите в информационните центрове на градовете, за да се провери, че има обществена подкрепа на концепциите на местните власти за развитие на региона, каза Дуков.  В регионите трябва да се създаде Регионален съвет за развитие, който включва всички основни участници- община, НПО, бизнес и след това започва подаване на конкретни проектни предложения по конкретните програми, ако става дума за инвестиции в енергийна ефективност към Програмата на МРРБ Развитие на регионите, за водна инфраструктура или отпадъци към Околна среда например. Общините трябва да създадат звена към регионалния съвет за развитие- Звено за медиации , звено за предварителен подбор, звено за публични консултации.

0e0f41ed80ee6114785468197e471108.jpg

Без конкретен бюджет за енергийна ефективност, трябва да е част от интегрираните инвестиции
Дуков даде пример за интегрирани инвестиции, които биха могли да са свързани с детската болница, която ще изгражда Бургас, но и жилища за специални потребности, но и приобщаване на други общини в процеса. Според него именно предизвикателството е проектите да включват различен по профил партньори- общини, НПО и бизнес организации. За енергийна ефективност няма конкретен бюджет, но проектни предложения в тази посока ще се приемат ако са свързани с интегрирани инвестиции например не само саниране на пет блока, но ако се цели саниране на цял квартал или пък на обекти от национално и общинско значение. Затова общините трябва да подхождат много внимателно, когато изготвят своите концепции, към санираните блокове, може да има нови игрища и площадки или пък инвестиции в други важни обекти като кина или спортни забавления, каза експертът от МРРБ. В програмата ще има средства за енергийна ефективност за еднофамилни сгради, но ще могат да се обновяват само еднофамилни сгради в градски агломерации, а не в населени места извън агломерациите и селата около градовете, каза Дуков.

За 3еNews Дуков коментира, че загубването на средства по териториалните плановете за справедлив преход, които са част от програмата, няма да повлия по изпълнението на всички приоритети. По информация, с която 3eNews разполага новите предложения за териториални планове са на финален етап и предстои съвсем скоро да бъдат изпратени отново в Брюксел, но предвид политическата ситуация и встъпването в длъжност на редовен кабинет не е ясно дали това ще се случи.
Националната конференция „Нулевоенергийните сгради: бъдещето е сега“ беше организирана от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, а 3eNews беше медиен партньор на събитието. Конференцията протече в рамките на три дни от 31 до 2 юни с изложение на най-нови решения за нулевоенергийни сгради, за които децата също научиха много. Научиха и за бионавтите.

Представителите на Училището за соларни специалисти предизвикаха креативността на малчуганите и им показаха как да станат бионавти – да планират марсиански и подводни градове под куполи, създавайки свои собствени мини-биосфери с живи растения. Това уникално преживяване ще ги насърчи да развият своето въображение и научат повече за околната среда.