Новини

26.06.2023,

Силно българско участие в Европейската седмица на устойчивата енергия в Брюксел (EUSEW)

Представители на МЕ, Община Габрово и ЕнЕфект се включиха в основната програма на най-голямото събитие на ЕК в областта на устойчивата енергия.

Развитието на знания и умения сред професионалните общности и ролята на местните власти за ускоряването на инвестициите са ключовите елементи на енергийния преход, без които Европа няма как да постигне скоростта и мащаба на промените, ключови за нейната лидерска позиция и независимост в следващите десетилетия. Това бе заключението от Европейската седмица на устойчивата енергия, която се проведе на 20-22 юни в Брюксел с участието на над 4000 професионалисти на място и 8000 онлайн под надслова „Ускоряване на прехода към чиста енергия – към по-ниски сметки и повече умения“. Събитието събра високопоставени лектори като европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон, генералния директор на ГД „Енергетика“ Дитте Юул Йоргенсен, Франческо Ла Камера, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) и много други.

Българското участие в тазгодишното издание на EUSEW бе особено силно, като Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект бе избран сред над 700 кандидатури да организира две от сесиите в основната програма на събитието – което бе и максимално допустимото за една организация. Първата от тях бе посветена на развитието на знания и умения за нулево-емисионни сгради и възобновяема енергия чрез международната инициатива BUILD UP Skills. В нея се включиха организации от Румъния, Хърватия, Ирландия и Нидерландия, които представиха новаторски решения за стимулиране на търсенето и подобряване на предлагането обучителни услуги. Специален гост на сесията бе българският евродепутат Радан Кънев, с когото бяха дискутирани възможностите за интегриране на тези резултати в националните политики и въвеждането на стимули за участие на строителните професионалисти, включително чрез механизмите за финансиране на проекти за енергийна ефективност.

Втората сесия, проведен непосредствено преди официалното закриването на събитието в представителната зала Де Гаспери в сградата на ЕК, бе насочена към ролята на местните власти в енергийния преход. В нея взеха участие кметовете на Габрово и Целье (Словения) Таня Христова и Матия Ковач, заместник-кмета на Лвов (Украйна) Андрий Москаленко, както и представители на Споразумението на кметовете, Европейската енергийна награда и ГД „Енергетика“ на ЕК. В дискусиите бяха представени успешните проекти на общините, които дори при ограничен ресурс и крайна несигурност успяват да докажат, че енергийната трансформация се случва най-бързо и ефективно на местно равнище – там, където има ясно осъзнаване на ползите и изграден капацитет. Затова и основната теза за необходимостта за насочване на повече ресурси към местното равнище на самоуправление не може да бъде пренебрегната – това е посоката, в която европейските институции вече реално работят.

Диалогът между местната и централната власт беше в основата и на участието в събитието на заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, която сподели опита на България в координацията на политиките в областта на устойчивата енергия с общините и заинтересованите страни в рамките на сесия, организирана от европейската мрежа „Енергийни градове“ (Energy Cities) с подкрепата на проект NECPlatform. Преди това, заместник-министър Петрова се включи и в сесия относно възможностите подмяната на традиционните източници на енергия в централизираното топлоснабдяване с представители на Топлофикация София ЕАД и енергийните доставчици на Гренобъл и Стокхолм. 

USEW представи и редица възможности за създаване на контакти между участниците, включително чрез специализирано изложение, в което щандът на ЕнЕфект и проектите nZEB Roadshow и nZEB Ready с демонстрационни макети за игрови обучения на деца и младежи беше сред най-посетените. Той не беше подминат и от комисарят по енергетика Кадри Симсон, която си пожела подобна демонстрация да бъде направена и за депутатите в Европейския парламент - за което, разбира се, получи моментално съгласие, особено след успешно проведения наскоро от ЕнЕфект и Българско училище за политики курс за български депутати по същата тема. 

Заедно с това, събитието предложи и редица други възможности за запознаване с международния опит в изпълнението на проекти за енергийна ефективност – от традиционните годишни награди EUSEW до представянето на инициативите на 30-те млади енергийни лидери на Европа. Част от този опит ще бъде представен и в следващото събитие на ЕнЕфект – „Кметовете говорят“, което ще се проведе в Габрово на 10-11 юли и ще бъде отразено в каналите на 3е-news. 

Източник: 3E news