Новини

12.07.2023,

Общините настояват за техническа помощ за програмите за регионално развитие, саниране и ВЕИ

Всички местни власти трябва да имат минимум капацитет, за да няма човек, лишен от възможност да се възползва от конкретна програма, каза по време на форума „Кметовете говорят“ кметът на Габрово Таня Христова

Рая Лечева, 10.07.2023 г., 3e-news.net
https://3e-news.net/bg/a/view/45204/obshtinite-nastojavat-za-tehnicheska-pomosht-za-programite-za-regionalno-razvitie-sanirane-i-vei

Държавата да спре да работи кампанийно само, когато има отворени програми и да направи всички необходимо да осигури финансиране за изграждане на капацитет в общините. Необходимо е да имаме постоянен достъп до техническа помощ. Това съобщи по време на откриването на форума „Кметовете говорят“ в Габрово кметът на града Таня Христова. Събитието е организирано от общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и община Габрово, а 3eNews e медиен партньор.

Може ли да се провали първа фаза от програмата за концепции за развитие в регионите

Всички общини трябва да са минимум капацитетни, за да няма човек лишен от възможност да се възползва от конкретна програма. Кметът на Габрово коментира този въпрос по повод старта на кандидатстването по Програмата Развитие на регионите 2021-2027 г. Във Фаза 1 общините представят до края на септември концепции за развитие на своите общини в сътрудничество с бизнеса и различни организации. Според нея има опасност този първи етап да се провали, защото времето е твърде кратко и някои общини ще имат нужда от техническа помощ. В отговор заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева каза, че вече започват информационни дни във всички общини и се ползва консултантската подкрепа на Националното сдружение на общините в България. На следващия етап след представяне на проектните концепции и избирането на предложенията до реализиране на конкретните проeкти ще се предвиди техническа помощ и консултантска подкрепа за общините, стана ясно от думите на Бонева. Така след избора на проектите ще изградим мост между първа и втора фаза за успешно реализиране на идеите на местните власти, допълни тя.

Регионалното министерство ще осигури консултантска помощ във втора фаза за успешно реализиране на проектите

Ще заложим на многостепенно управление и адекватно разпределение на функциите на държавна и местна власт, каза още Бонева. Тя посочи пример след среща с местните власти в Украйна, които са посочили децентрализацията като причини войната още да не бъде спечелена от агресора Русия. Важно е да направим така при бедствия и аварии, кризи или военен конфликт общините да имат възможността да реагират и гражданите да знаят на кого да разчитат. С новия подход за стимулиране на партньорства в програмата за развитие на регионите очакваме акцент върху зелените инвестиции и енергийната ефективност. Тази мярка се появява пет години след старта на работата по нея и сега интензивното отваряне на схеми притеснява местните власти.

До 27 септември трябва да подадат проектни идеи, които досега нито една община в България не е разработвала, дотогава трябва да представят своите концепции пред регионални съвети и да проведат обществени консултации с гражданите. Стартът на това упражнение няма да е смислен, ако не го превърнем в постоянни дискусии, каза Христова. Тя предложи пилотно да бъде специално подпомогната амбицията на градове като Габрово и София да постигнат въглеродна неутралност поне 20 години по-рано отколкото всички останали или до 2030 година. А след това техният модел да се приложи във всички останали общини. Бонева коментира, че всеки тръгват на информационни дни първо в Русе, Варна, Бургас като целта е да няма проект, който да не бъде консултиран. Ще се опитаме да пренесем примера на Габрово, София, Бургас върху другите общини и да разпространим добрите островчета, да мултиплицираме добрите примери, увери Бонева. Дали ще успеем предстои да видим, каза още заместник-министърът.

Внимателна преценка при избора на консултанти

Същият проблем с липсата на техническа помощ общините забелязват и по отношение на пилотната програма за ВЕИ в домакинствата за собствени нужди. Недобронамерени консултанти се възползват от липсата на информация и искат например по 2000 лева комисионна, за да попълнят бланка, която не отнема много време, каза кметът на Габрово Таня Христова. За този проблем сигнализираха и от община Русе. Общината няма капацитет и с един или двама специалисти по европейски политики и инженер енергетик се опитва съдейства на гражданите. Но и тези специалисти нямат пълната информация от централната власт, посочи заместник-кметът на Русе Магдалина Илиева. В центрове на информация се превръщат частните фирми. Естествено, там където е необходима тяхната експертиза, няма как да бъдат заместени, въпросът е, че от общините се очаква да съдействат на гражданите на всякакво ниво.

Местни власти предупреждават за нуждата от конструктивно укрепване на сградите преди саниране

Затова трябва да се предвиди ресурс за повишаване на капацитета в общините. Магдалина Илиева посочи и друг сериозен проблем при санирането, голяма част от сградите имат нужда не само от саниране, а от конструктивно укрепване. Това е изключително голям ресурс и някои от проектите може да отпаднат, защото са много скъпи именно заради този компонент. Това ще се окаже проблем за все по-голяма част от сградите в България, подчерта и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Цялата статия можете да прочетете в линка горе.

Декларация на ОМЕЕ ЕкоЕнергия в резултат от дискусионен форум "Кметовете говорят" проведен на 10-11 юли 2023 г. в Габрово.