Новини

13.03.2024,

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

© Actualno.com, 13.03.2024 Водещ: Мирослав Димитров

https://www.actualno.com/interview/novite-pravila-za-sanirane-energien-ekspert-objasnjava-kak-tochno-shte-spestjavame-video-news_2179064.html

Европейският парламент гласува ключови промени, свързани с енергийната ефективност на сградите и бъдещите планове за декарбонизиране на сектора. 
От 2030 г. всички нови сгради следва да бъдат с нулеви емисии. 

Какво означава това и как може да се постигне? 
В Студио Actualno темата коментира енергийният експерт д-р Драгомир Цанев – изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. 

Как трябва да изглежда една енергийно ефективна сграда? 

И сградите, подобно на електроуредите, имат клас за енергийна ефективност, а разликата между най-ниските и най-високите класове се отразява директно в джоба ни. Енергийна ефективност се постига с мерки в сградната обвивка и в сградните системи, обясни д-р Цанев. 

Сградната обвивка се състои от стените, фасадите, изолацията, прозорците и вратите - тук говорим за саниране. "За да сме спокойни, не трябва да се плашим от дебелина на изолацията 15-20 см, монтирана правилно. Прозорците също трябва да са трислойни", посочи той. 

По думите му - най-добрият вариант за отопление и охлаждане са централизираното топлоснабдяване и термопомпите - в комбинация с възобновяеми източници, например соларни панели. 

"Имаме една държавна политика, основана на 100% грантов компонент, с която достигаме до 0,04% обновени сгради годишно, което е абсурдно. Първо – трябва да имате яснота какъв е икономически оптималният клас на сградата, в най-добрия случай А или B. След това трябва да имате частичен грант, допълнен от безлихвен кредит, така че когато етажната собственост реши, да се възползва и срокът на изплащане да е 5 - 7,5 г. Тази инвестиция да започне да се изплаща след генерирането на спестяванията. Ако сметката ни например е 200 лева, може да падне на 100, а на нас да ни трябват само 70, за да си изплащаме кредита. Така печелим и живеем в по-добра сграда", посочи той. 

Още интересни акценти и коментари по темата, слушайте във видеото (линка горе).