Новини

13.06.2024,

Бургаската енергийна общност привлича индивидуални инвеститори за соларен парк

След Габрово и морският град прави общност, в която всеки може да се включи със сума от 750 до 10 000 лв., а oбещаваната доходност е 3%

Това е вторият пилотен проект за управлявана от община енергийна общност, който беше представен пред жители на морския град в "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия миналата седмица".

Темата накратко

  • Близо 410 000 лева се търсят за нов соларен парк на покрива на плувния комплекс в морския град.
  • Всеки участник ще има един глас във вземането на решения независимо от размера на вложените средства.
  • Община Бургас ще администрира инициативата и ще заплаща енергията към кооператива, а след 10 години ще стане собственик на инсталацията

Думата енергийна общност все още звучи странно в България и малко хора си задават въпроса защо ни е нужна и какво прави тя? Отговорът е партньорство, позабравена кооперативност, но и възможност за споделена инвестиция във фотоволтаична система (например), от която всеки да получи доходност под формата на плащане или дивидент. Тъй като най-нужни са такива системи в градовете, където има и най-много потребление, неслучайно пионери в създаването на енергийни общности са общините. Бургас стана вторият град с такава, като всеки, който желае, може да инвестира между 750 и 10 000 лева.

Това напомня груповото финансиране с малки суми (crowd funding) на стартиращи бизнес проекти. В случая на бургаската община са необходими близо 410 000 лева за изграждането на нов соларен парк на покрива на плувен комплекс Парк "Арена ОЗК" в морския град. Той ще е и основният консуматор, който ще използва тока от централата.

"В момента все още подготвяме договорите, които ще сключваме с потенциалните инвеститори. Неслучайно има ограничение на сумата, която може да се инвестира, искаме да покажем на хората, че е възможно да участват успешно в енергийна общност и да печелят от това", коментира заместник-кметът на Бургас инж. Чанка Коралска за "Капитал".

Идеята на общината е да се привлекат индивидуални инвеститори (фирми и физически лица), като им се предложи алтернатива на доходността на банковия депозит, която продължава да е около нулата. Освен това според Коралска вложителите ще видят ползите от възобновяемата енергия и участието в общността. "В момента подготвяме договора за сдружаване заедно с подготовката на административните процедури по присъединяване, обясни инж. Коралска. През юли предстои събирането на средствата за инвестицията. През октомври ще започне изграждането, а през март 2025 г. се очаква да бъде пусната в експлоатация, показват плановете. Допълнително информация как да се инвестира ще има скоро в енергийния офис на града и на сайта на общината.

Какви са обещанията
"Всеки от инвеститорите ще получи годишен дивидент 3% на база собствената си инвестиция", обясни Станислав Андреев от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", който консултира проекта. При вложени 1000 лева за десетгодишния период ще се получат общо 1300 лева общ приход. Всеки от инвеститорите може да получава по 130 лева годишно, от които 30 лева дивидент и 100 лв. главница - реално дивидентът се начислява предварително за целия 10-годишен период и се разпределя при годишните вноски. По подобен начин ще работи и първата такава общност - в Габрово, като там дивидентът е поне 2%.

"Моделът е гъвкав и може да настъпи актуализация, като при вдигане на цените на енергията ще претърпи промяна, което ще вдигне и доходността", обясни Станислав Андреев. При сравним банков депозит от 1000 лева и 3% лихва ще се получи подобна доходност, но единствено ако се заключи инвестицията за този десетгодишен период, без да има възможност да се тегли никаква част от парите.

Целия материал четете тук.