Новини

15-и Зелен форум: Енергийният преход се случва

15-и Зелен форум: Енергийният преход се случва. С помощта на бизнеса и въпреки държавата

Автор: Мениджър Нюз, снимки: Николай Дойчинов

Когато говорим за координация на климатични политики, често си представяме, че искаме да накараме едно нещо, което е Зелената сделка – един хипер обект, който касае всички ни, или да функционира, или да изглежда приемливо за всички. По този начин обаче можем да създадем една химера, една нова Зелена сделка, която може да е по-индустриална и конкурентоспособна. Тя ще изглежда от даден ракурс зелена, но може би няма да изпълнява това, което всички искаме да изпълнява. Това заяви Апостол Дянков, началник отдел "Координация на климатични политики" в Главна дирекция "Политики за изменение на климата" в МОСВ, в началото на модерирания от него втори панел  „Енергийният потенциал на България“ от 15-и Зелен форум на списание „Мениджър“, провел се днес в Интер Експо Център.

„За мен Зелената сделка трябва да помогне да се справим с тази енергийна трансформация, като отчетем факта, че в нашата икономика и общество, както в България, така и в ЕС, ние страдаме от две слепи петна. Едното е че климатичната криза е реалност и че ние трябва да я смекчим и да се адаптираме към нея. Другото сляпо петно е "енергийната слепота". Виждаме, че има енергийна бедност , но не ни е ясно колко точно важен е този сектор и колко ние важна енергетиката като цяло за нас“, добави той.

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, посочи, че над 50 хил. човека са необходими в България, за да се изпълнят целите за енергийна ефективност и възобновяеми източници, заети в строителния сектор и инсталаторския бранш. „Мисля, че на всички ни е ясно, че с тенденциите за двукратно намаляване на приема в професионални гимназии през последните 20 години, това няма как да стане. Това означава, че трябва да се научим да правим повече с по-малко хора. Това пък означава, че тези хора трябва да се висококвалифицирани да познават и въвеждат съвременни технологии в процеса на икономическа информация, която предстои“, добави той.

Цанев зададе въпроса как да въвлечем повече хора и да допринесем за тази демократизация.
„Всички се съгласихме, че Зелената сделка е инвестиционна стратегия. Казахме, че енергетиката не е социална дейност, а е пазар. Въвличането на повече участници на пазара е пряка производна на демократизацията. Именно натам трябва да се насочим“, категоричен е той.

Целия материал четете тук.